Nebunul este o figură aparte. Puteți să o luați atât concret cât și figurat.

De câte ori nu am auzit sintagma: ”Dă-i pace la ăla/ aia că e nebun/ nebună!” Caracterizarea cu pricina este folosită cu precădere când persoana în cauză manifestă comportamente ce ies din sfera pe care marea majoritate o consideră normală.

Aș putea să folosesc cuvântul ”normal” sau ”normală” cu ghilimele căci ce mai reprezintă azi normalitatea? e bine să ne uităm în jurul nostru ca să vedem mutațiile suferite de această noțiune.

Normal, oricum vine de la normă, adică ceva considerat firesc de o majoritate care stabilește reguli. Normalul presupune niște reguli pe care Nebunul le încalcă fără nici cea mai mică problemă.

Arlecchino- costum – Calina Langa Designs
Imagine din spectacolul clasei de teatru al Fac, de Teatru și Film Cluj , februarie 2019
Academia delle Follia- clasa Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Raluca Lupan, Cristian Grosu

Revenons… nebunul este și o carte din Tarot sau Jokerul din cărțile banale de joc. Simbolistica este mult mai profundă decât cea perceptibilă la prima vedere.

În tarot cu Nebunul începe sau se termină Arcana Majoră, el poate fi plasat la început dar și la sfârșitul arcanei, iar restul cărților sunt ca un fel de bildungsroman al său, un drum al devenirii.

Bufon costum pentru Terapia prin artă 2019 Create. Act. Enjoy
foto Ioana Ofelia

Nebunul este ambivalent, conținând în sine atît ideea de bine cât și pe cea de rău, lunecînd prin tot palierul de semnificații și nuanțe.

Nebunul, The Fool din limba engleză își găsește etimologia în latinescul follis care face referire la ceea ce la noi s-ar putea traduce drept foale, un ansamblu pliabil menit să pompeze aer pentru întețirea focului. În limba italiană buffo, de unde a venit cuvântul bufon semnifică nostim, comic, amuzant.

Paul Sebastian Popa The Jester pentru Terapia prin artă Create. Act. Enjoy 2019
foto: Alin Barbir

Adunând toate acestea la un loc, rezultă că Nebunul este o creatură care pompează verbal și prin atitudine chestii care pot întreține o atmosferă hilară, comică, dar în egală măsură acestea pot ascunde adevăruri majore, pentru că el deține cei doi poli ai albului și al negrului.

Teoria Nebunului e doar atât, teorie, într-o primă instanță. Doar că dincolo de teorie există practica, iar asta se testează pe propria piele. Îi iubesc pe nebuni căci nu au nimic de pierdut și nu se conformează, în ciuda judecăților evaluatoare ale main-stream-ului. De fapt, chiar îi doare la patină.

Making of Arlecchino &Colombina in my studio

În piramida lui Hawkins saltul spre un nivel superior al conștiinței este determinat de CURAJ, care este cuantificat la 200. De-acolo, se cam schimbă tot.

Mai îmi place la acest personaj și faptul că în spatele a ceva ce noi putem citi ca realitate sau comicăreală se ascunde altceva, cu mult mai profund.

Un bun exercițiu în aceste vremuri să nu crezi doar în ceea ce vezi sau ceea ce ți se arată. HIHI!

Arlecchino- costum – Calina Langa Designs
Imagine din spectacolul clasei de teatru al Fac, de Teatru și Film Cluj , februarie 2019
Academia delle Follia- clasa Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Raluca Lupan, Cristian Grosu