Dragii mei,

Am considerat necesar să vă anunț și pe această cale de evenimentul de săptămîna viitoare și anume Cursul de design vestimentar susținut de Sens-centru educațional.

Centrul educațional Sens a fost deschis ca o afacere socială pentru proiectele asociației Life Education for All, adică 90% din profit merge spre proiectele asociației. Dacă aveți bunăvoința să dați clic pe linkurile postate de mine veți putea vedea toate detaliile, dar totuși țin să postez aici din textul de prezentare al asociației ca să vă dați seama mai bine despre scopul acesteia:

‘ Fie că îi învățăm despre valori pe copiii din medii defavorizate, fie că-i învățăm despre viață pe tinerii din centrele de plasament, fie că îi ajutăm pe copiii bolnavi cronic să-și recapete zîmbetul sau pictăm spitale și amenajăm grădini terapeutice, fie că voluntariem pentru copiii din țări sărace, o facem cu suflet și multă iubire. ”

Am postat toate acestea ca să se înțeleagă cadrul general onorant pentru mine. N-am avut ocazia să vorbesc despre design, stil și aparență pînă acum decît în contexte universitare sau în structuri instituționale specializate sau la radio.

Este o premieră pentru care mulțumesc Oanei Mîndruț, inițiatoarea acestor asociații. Oana crede în educație. La fel și eu. Orice formă de educație este binevenită, pentru că deschide drumuri nebănuite.

Poate veți spune că nu are nici un fel de legătură educația cu moda, sau cu stilul iar eu îmi voi permite să vă contrazic. Într-o lume cum este cea actuală dominată de imagine și de statut, primul contact care ne definește, chiar dacă, superficial, în ochii interlocutorului este dat de aparență.

Voi folosi acest termen mai mult, pentru că este mult mai incluziv decît cel de modă, sau de design vestimentar. Putem pune totuși, un semn de egalitate între stil și aparență.

Una dintre postările mele cele mai vizualizate și controversate de anul acesta de pe blog, cea în care comentam aparițiile nefericite vestimentare de la Balul Operei de anul acesta de la Cluj, încerca decent și cu argumente, să explice care sînt regulile nescrise ce trebuie adoptate într-o atare situație.

Nescrise este un fel de a spune întrucît există multe manuale de stil unde sînt tratate competent aceste chestiuni. Din păcate, românul se pricepe cam la tot. Această autosuficiență, de multe ori ne face să nu privim cu ochi buni intervenția critică a cuiva. Asta ține tot de educație.

Dar nu despre asta voiam să vorbesc. Voiam să aduc partea pozitivă a acestor aspecte critice sesizate de mine, nu doar o dată, ci chiar de mai multe ori. Alternativa la critică trebuie să fie constructivă. Asta doresc să se întîmple sîmbătă și duminică în cadrul evenimentului. O să vedeți că tot ce ține de aparență poate fi o joacă plăcută și ne -stressantă cu condiția acceptării unor reguli.

Dacă noi ne imaginăm ca un tablou, dar nu unul static, ci dinamic, tot ce se întîmplă în spațiul circumscris corpului nostru nu are cum să nu tulbure, sau să bucure, după caz, ochiul privitorului. Trăirea în sînul comunității presupune și acest tip de responsabilizare, hai să-i spun estetică și este o formă de respect pe care-l acordăm semenilor noștri.

O să vin cu un mic exemplu pe care l-am trăit în direct săptămîna care tocmai s-a încheiat. Coborînd din autobuz, în fața mea o tînără de vreo 20 de ani îmbrăcată cu un șort, foarte scurt, care lăsa la vedere mult mai mult decît ar fi cazul pe stradă, într-un oraș și nu într-o stațiune de pe litoral. Picioare zdravene, bronzate, o bluză largă decoltată la spate. Era degajată și nepăsătoare cu căștile pe urechi. Din partea stîngă, din scara unui bloc iese un domn cam de vreo 70 de ani ce tîra după el ceva sacoșă de piață. Pe mine m-a apucat o jenă când am văzut cum mergea cu ochii ațintiți pe trupul dezgolit inutil al fetei. S-a oprit la o cotitură a străzii și a stat pironit acolo pînă fata a dispărut din raza sa vizuală. Pe cine să pocnesc acum, sincer?

Vestimentația transmite semnale. Am mai spus-o și o repet. Dacă vrei să transmiți mesajul corect încearcă să te îmbraci corespunzător cu ceea ce transmiți. Nu poți face selecția pe stradă cum o faci pe facebook, cine se uită la tine și cine nu. Sexy e una și vulgar este cu totul altceva.

A se înțelege exact că nu sînt contra șorturilor sau a pantalonilor scurți, sau că este obligatoriu să te chinui vara pe caniculă înveșmintat din cap pînă în picioare. Deși aici aș putea să aduc în discuție vestimentația arabilor care se protejează de căldurile din deșert altfel decît o facem noi 😀

Totul ține de conformație, locație, oră. De context. Vestimentația oricît de grozav aleasă pusă într-un context nefericit face ravagii. Dar aceste lucruri le voi detalia la curs, ca și multe alte detalii fascinante.

De cînd se numește moda modă și cum a ajuns ea să se bucure de un succes atît de răsunător, dacă trendurile sînt cu adevărat importante și în ce măsură este esențial să le urmăm, despre tipuri de conformații și proporții și multe alte lucruri interesante.

Vă aștept cu mare interes și plăcere, așadar sîmbătă 24 august și duminică 25 august între orele 10-17 la sediul Sens-centru educațional din B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 63 din Cluj- Napoca.

Numărul maxim de locuri este 15 iar locul nu se poate rezerva fără plata integrală în contul asociației Life Education for All al cărui cont este: RO69BTRLRONCRT0268430201, Banca Transilvania Cluj. Prețul unui bilet este de 400 RON