Cum se îmbracă lumea la bal sau critica rațiunii dure

Balul Operei din Cluj a avut loc sîmbătă, 9 martie de la ora 19.00 Eveniment monden așteptat și anunțat, adună la un loc apariții pretențioase și personalități simandicoase. Teoretic. Practic, din nefericire lumea nu prea știe, nu ascultă, nu este informată sau nu este interesată despre cum și ce înseamnă un cod vestimentar. Organizatorii Balului au făcut public un dress code valabil pentru toți participanții la eveniment, așa cum se întîmplă peste tot în lumea civilizată unde astfel de evenimente au loc.

Am postat asta aici ca să fie cît se poate de clar ce înseamnă un dress code.

Din nefericire, ceea ce urmează să vedeți ca imagini, deși se poate spune că ar puncta la cerințe, per general, nu punctează la multe alte capitole subînțelese în acest dress code.

Voi sublinia cîteva aspecte esențiale generale, pe care, de fiecare dată cînd am ocazia le specific și la rubrica Radio Cluj la modă.

După o astfel de experiență ”estetică” realizez pe deplin drama lipsei de educație vestimentară și de stil. Este o dramă. Nu la fel de majoră ca cele fundamentale care ne macină pe noi ca români dar este.


Lărgimi și evazări excesive pe conformații medii spre mignone, materiale stratificate și încărcate suprafețe inutil

O Kardashiană planturoasă înveșmîntată într-o armură și mai planturoasă

Poate că nu vi se pare nimic dramatic, ci chiar de-a dreptul hazos sau amuzant cînd vedeți o doamnă mignonă în jurul vîrstei de 60 de ani, cu o conformație a corpului ce favorizează o lățime excesivă a spatelui și a bustului, cu șolduri înguste, fără o linie de demarcație a taliei, cu multe caneluri, de data asta orizontale, de-a lungul corsajului , înveșmîntată fudul și arogant cu un fel de ciorap lucitor de culoarea muștarului care se colează perfect pe conformația sus-amintită. Asta nu ar fi absolut nimic dacă rochia nu ar fi purtată cu o atitudine demnă de o florăreasă ce-și revendică marfa în piață la orele dimineții.

Got my point? Repetăm: CONFORMAȚIA, adică ANATOMIA, aia cu care ne-a lăsat bunul Dumnezeu și care nu este defel blamabilă, decît dacă tu îi subliniezi ne- armoniile. Nimeni nu-i perfect, a propos! Aici mai fac o mică paranteză- ca în orice domeniu artistic, și în vestimentație, stil sau aparență există niște reguli de compoziție.


Accente nefericite de negru combinate cu tul nude. Brățara neagră este pur și simplu odioasă. Fronsajul de pe bust este prost executat, la fel ca și coafura.

Dacă ne gîndim la corpurile noastre ca la niște lucrări vivante- cam așa cum făceau dandy- liniile și proporțiile pe care alegem să le uzităm pe pînza care suntem noi, pot sau nu să ne pună în valoare sau să ne execute.


Nu mai știu ce să spun. Cromatica rochiei pe conformație este total nepotrivită, croiul nu este avantajos pe acest tip de corp, detaliile rochiei sunt pur gratuite într-o arhitectură vestimentară disonantă cu vîrsta și conformația.

În nici un caz nu pui un top lung pînă aproape de genunchi de sub care iese timid o fustă din care se văd vreo 30 de cm de material, căci nu e lungă cum scrie în dress code, la care asortezi niște papuci de omorît gîndacii în colțuri ce depășesc ca proporție lungimea pulpei tale. Doamna, săraca, arăta ca un crenvurști paietat și disproporționat.


Unhappy matching- particularitatea conformației cu linia de croi, dantela aceea nu e un plus, ci un minus.

ATITUDINEA- ține de temperament, personalitate și stil de viață. Doamna cu ciorapul muștar era o femeie probabil mai simplă, care își dorea să simuleze clasa sau distincția. Aici nu merge treaba cu fake it till you make it, decît în ochii subiectivi ai protagonistei.

Linia croiului este complet out dated și tot în tot este prea mult. Avînd o conformație armonioasă, mai puțin ar fi fost benefic pentru acest tip de siluetă.

Priviți tot ansamblul: părul, rochia și pantofii. Conformația anatomică nu este deloc în armonie cu opțiunea vestimentară. O rochie clasică lungă, minimalistă, dreaptă, fără nici un fel de adjuvante sclipicioase ar fi fost de o mie de ori mai potrivită

VÎRSTA- ei, aici presupun că lumea sare ca mușcată. Din nou, nu mă leg de tineri sau de bătrîni, mă leg de consonanța între vîrstă, conformație și alegerea vestimentară. Dau totuși un exemplu ca să fiu înțeleasă. O rochie mulată pe o femeie în vîrstă, dar care are o linie armonioasă a corpului este binevenită, pe cînd aceeași rochie pe reversul situației va fi un accident vizual de nedorit. O fată tînără, subțire ca o liană, căci acesta este specificul vîrstei cu pricina, îmbrăcată cu prea mult volum, dantele, tuluri, în care se pierde silueta este o opțiune eronată. O rochie din benzi elastice Herve Leger pe aceeași siluetă-cum, de altfel am și văzut aseară acolo, este o bucurie pentru ochiul privitorului.


Doamna aceasta arăta ca fluturele Emanuel din desenele animate de pe vremea copilariei mele. O neconsonanță majoră între vîrstă, cromatică, materialul ales, și multele aplicații de pe fața rochiei. Plus atitudinea.

CALITATEA TESĂTURILOR este esențialăăăăăăăăăă. Nu voi conteni să repet acest lucru. Calitatea materialului este vizibilă la cusături, la linia de croi, și-n final în tot designul rochiei. Româncele nu au cunoștințe și nici interes, se pare că, pentru materiale de calitate. Numărul celor care au este infim. O dantelă de chilot,un lurex sau un material paietat nu asigură decît aspectul, cheap, vulgar, kitschos al vestimentației, nu dau nici un plus de prețiozitate sau eleganță ci dimpotrivă. Vestimentație de gală nu înseamnă neapărat luciu.


O alegere absolut nefericită a materialului ce crează senzația unui material pentru decorațiuni interioare. Din nou, volum în exces pe o conformație care nu cere așa ceva.

Aceeași opțiune vestimentară care include dantela asezonată cu marabou și cu accesorii aurii. Too much. Detaliul umărului gol este total gratuit în acest caz.

DOZAJUL -regula cea mai bună este LESS IS MORE sau MAI PUȚIN ESTE MAI MULT, dar atenție și aici- simplu înseamnă clasă, dar simplist poate însemna sărăcăcios, nespectaculos, auster gratuit sau orice alt epitet v-ar mai veni în minte. Creațiile Balenciaga sau Dior par multe dintre ele simple, dar numai așa nu sînt. Dozajul funcționează și la accesorii și la styling. Aici vorbim despre make-up și coafură.


Dantelă și tul, aceeași formulă vestimentară vetustă

M-a surprins total neplăcut nerespectarea specificației de pe dress-code la doamne. Nu era voie cu părul liber. E logic. Părul desfăcut, lăsat liber pe spate transmite o semnificație boemă, romantică, sau hipiotă, ca să nu spun că unele doamne păreau chiar nețăsălate de-a dreptul.

Părul, poșeta din alt film, și calitatea rochiei

Machiajul mult prea accentuat și foarte strident, un obicei la românce. Machiajul subliniază plusurile fizionomiei și maschează minusurile dacă e bine făcut. În nici un caz nu trebuie să arate nimeni ca și cum ar purta o mască.


Proporțiile decolteului și a bretelelor, ceva neînregulă cu lungimea rochiei, detaliul florii azvîrlite pe un umăr, alegerea acelui colier, coafura.

În ceea ce privește părul coafat sau prins nu trebuie să ai în cap niște cuiburi de viespe, sarmale sau alte bucate tradiționale românești țeapăn fixate în creștetul capului. Există, întotdeauna calea de mijloc.


La unele imagini amuțesc complet. Doamna cu eșarfa cu mărgici este total inofensivă în comparație cu partenera sa care e îmbrăcată nici de seară nici de zi. Cîteodată, alegerile femeilor sînt atît de ”creative ”, încît ajung să depășească momentele firești ale unei zile.

Accesoriile sînt accentul cel mai important. De ce naiba să pui la o rochie roz fuchsia o eșarfă neagră cu fireturi înnodată la gît? Ca să acoperi un decolteu mai accentuat pentru că vîrsta o cere, poți pune un colier oversized cum am avut eu la rochie. Nu mai spun de pantofi. Pantofi nude la rochie clasică neagră? Pentru numele lui Dumnezeu dacă pantofi negri nu se găsesc în lumea asta cu tonele, nu știu ce se găsește altceva… Sandale nu porți dacă pe dress code scrie stiletto, după cum nu porți nici papuci de babă cu tocuri nicicum. Iei toc stiletto și te chinui. Stiliștii nu sînt proști. Pantoful stiletto face orice femeie mai suplă, mai elansată, mai elegantă, piciorul se cabrează din cauza înălțimii tocului de aceea nu sînt comozi, dar de cîte ori în ziua de azi mai mergi la ceea ce se cheamă bal. Și da, dansezi…cu poșețica plic grațios sub braț și cu mîna ținîndu-ți rochia să nu calci pe ea, valsezi. 🙂

Că tot veni vorba de poșețică nu vii cu geanta de oraș. Aici și la pantofi am văzut cele mai mari gafe. Nici nu asortezi ceas de tip bărbătesc la ținută de seară.

Accesoriu nepotrivit pentru rochie de seară

Analiza asumată a propriei persoane: ei, da, puteți să faceți chestia asta într-o oglindă mare. Acolo te uiți la tine și dacă ești sinceră spui așa- acum dau exemplul meu- sînt mică de înălțime, am doar 163 de cm. Trebuie să port fustă lungă, deci este absolut obligatoriu să port tocuri, cu atît mai mult cu cît se cere. Am bust și șolduri bine făcute, talia scurtă și picioare lungi. Nu voi purta niciodată materiale rigide, cute, pliuri sau volane, care să adauge volum peste conformația mea. Aleg mereu materiale mai fluide, care curg de-a lungul corpului, croiuri relativ ajustate și asimetrii-care ajută la lungirea siluetei. Dacă port decolteu, am grijă să nu fie indecent, pentru că la fustă vreau un șliț lung pe picior, partea mea avantajoasă, etc, etc.

După toate aceste sumare precizări, voi încheia cu îndemnul meu de a încerca varianta cu a fi diferit în sens pozitiv. Căci, după cum s-a văzut din imaginile postate poți fi diferit și în sens negativ.

Pe vremea cînd studiam designul vestimentar, noi ca și studenți primeam mereu sfatul de a curăța suprafețele. Tendința de a încărca, supralicita cu efecte, neînțelegerea a ceea ce înseamnă eleganța în profunzimea ei, te poate îndemna la cele mai nefaste variante. Conotația aceasta de ieftin trebuie eliminată cu orice preț. Asumarea calităților și defectelor tale fizice. Umilința în a-i preda altuia care se pricepe această misiune și a-l lăsa să decidă în favoarea ta. Sper ca la a treia mea reîncarnare după această viață lucrurile să se schimbe. Nu pot fi mai optimistă de atît dar asta nu înseamnă că nu mă străduiesc. Ne auzim joi la Radio Cluj la modă pe 96.5 FM

LATEST UPDATE:

Pentru că s-au iscat diferite controverse vis-a-vis de această postare țin să anunț cititorii că va exista și partea II, cea care va trata modul cum anumiți oameni, din nefericire, puțini știu să adopte o ținută formală în cadrul unui eveniment de asemenea amploare. Tot din același motiv eu, nefiind o ființă conflictuală cu orice preț, am protejat identitatea celor din imagine. Îmi cer scuze pentru eventualele neajunsuri provocate și precizez că prin natura profesiei mele este necesar să atrag atenția asupra aspectelor negative dar și pozitive. Aparența fiecăruia dintre noi în public, nu ține doar de natura privată sau personală ci este o modalitate de a trimite semnale exterioare în grupurile și comunitățile în care activăm.

Previous

Expoziții de modă 2019

Next

15 minute de celebritate

5 Comments

 1. ana peride

  Felicitări dragă Călina pentru curaj și mulțumim pentru sfaturi. Sper să ai parte de dușmani într-o cantitate gestionabilă/suportabilă , așa cum cere orice poveste istorisită tânguitor pe ritm de maneaua. (btw, doamnele aici prezentate nu s-au ofilit?).
  Într-adevăr, lipsa de stil este cronică. Dar e firesc: nu ne învață nimeni, doar imităm, vrem să frapăm, să epatăm neapărat… efectul e cel ce se vede la petreceri, pe FB, aici, pe stradă… Îmbrățișări calde din Baia Mare.

  • Mulțumesc dragă Ana! Încă nu am suferit nici un prejudiciu din cauza postării dar nu e trecută vremea.:) Cred că e necesar să se spună niște lucruri și oricum lumea învață cam tot, din greșeli. Eu aș învăța dacă am pe cine. Fiind blog personal pot spune ce mi trece prin minte de aici de la mine din curte. Dacă cineva vrea să intre poate, doar cu identitatea asumată, așa ca și tine. Pupici și de-aici!

 2. ..l..

  Asta se întâmplă când toate viniturile cu bani și noroi sub unghii ajung la Kolozsvar. Păcat de acest oraș cu așa specimene….. Dar mă rog….. Ele se cred mari doamne… Vai vai.

 3. Gabriel

  Multumesc pentru analiza pertinenta. Cand estimati ca apare si partea a 2-a, asa da, exemplele vestimentare pozitive. Am pariat cu sotia mea ca va aparea acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Diva & Divanul 2021 - Maintenance by: REM.10 BRANDING