Postarea următoare face parte din seria postărilor realizate pentru Radio Cluj

”Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt”,  printre ultimele cuvinte ale reginei Maria.

Regina Maria a României

Pentru că moda reprezintă o oglindă, de multe ori, înșelătoare a vremurilor, nu puteam să trec cu vederea faptul că săptămîna aceasta aniversăm 100 de ani de la Unire. Aș vrea să vă fac o mărturisire sinceră și vă spun, că în momentul cînd căutam imagini cu subiectul nostru de azi, am fost extrem de impresionată de patriotismul și iubirea de țară pe care acest personaj aparte din istoria noastră l-a avut pentru o țară adoptivă.

Regina Maria în una din numeroasele imagini care o înfățișează în portul popular

Dacă fiecare neam se laudă cu fashion-icon-urile sale, trebuie să fim bucuroși, nu doar, pentru acest aspect,  pe care îl materializează personalitatea reginei Maria.

Regina Maria

Regina Maria este nu în ultimul rînd, cea care și-a adus contribuția esențială la Marea Unire din 1918, făcînd lobby peste granițe din poziția privilegiată dată de   genealogia sa aparte – nepoata reginei Victoria a Angliei,și fiica prințului Albert și a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Împreună cu regele Ferdinand, a fost încoronată drept regina României întregite în cetatea Alba Iulia în 1922.

Regina Maria a României înveșmîntată regal

Printre meritele sale se numără și acela al promovării portului tradițional românesc la Curte în linia începută de soacra sa, regina Elisabeta. Maria avea să se bucure de frumusețea costumelor populare românești realizate, însă din materiale fine ca mătase, borangic și brodate cu fir metalic de aur și argint așa cum istoria costumului de curte consemnează despre soțiile domnitorilor.

Regina Maria cu frumoasa maramă din borangic

Coroana pe care a purtat-o pe cap regina Maria a fost inspirată din linia medievală de factură bizantină a doamnelor de altă dată, cu precădere din coroana soției lui Neagoe Basarab, doamna Milița Despina. Pozele din epocă ne-o înfățișează pe regină și pe fetele ei, adesea înveșmîntate în straiele specifice portului popular, foarte elegante și exotice.

Coroana Reginei Maria creată special pentru ea de casa de bijuterii Falize după conceptul lui Costin Petrescu și ideile reginei

Moda, nu reprezenta, totuși ceva esențial în viața reginei, deși iubea mult bijuteriile. Un citat din jurnalul său dă seama  despre modul cum aborda regina acest aspect:

„Trebuie să-mi iau câteva haine, de de cinci ani nu mi-am mai reînnoit garderoba, numai că nu vreau să cheltuiesc prea mult, totul s-a scumpit atât de mult şi, desigur, toţi croitorii din Paris doresc să lucreze pentru mine şi să mă determine să aleg ceea ce nu vreau să am. Moda este imposibil de strâmtă, scurtă, fără mâneci, iar în ce priveşte rochiile de seară acestea sunt atât de decoltate cât îşi poate permite fiecare. Rochiile de seară sunt făcute din piese separate abia prinse între ele, care lasă braţele şi spatele complet goale şi, dacă e posibil, la fel şi picioarele, imposibil de purtat de o femeie cât de cât decentă, şi mai ales de o regină, fără anumite modificări”.

Regina Maria într-o vestimentație specifică perioadei

Unul dintre creatorii care au creat pentru regina Maria a fost și Paul Poiret

Undeva citisem că ar trebui recunoscut la nivel oficial stilul vestimentar original al reginei, cam pe ideea stilului Victorian impus de bunica sa, nu mai puțin celebră. Poate nu este o idee rea!

Un stil inconfundabil – Regina Maria