Postarea următoare face parte din rubrica Radio Cluj…la modă.

Ei, dacă hainele ar putea vorbi în propria lor apărare cîte nu ne-ar spune?

Îmi încep cu această interogație povestea de azi, despre modă. Ar fi amuzant să ne pună bețe în roate și să nu se lase îmbrăcate în anumite clipe cînd ne pregătim cu mare aplomb de gafe vestimentare.

Dacă data trecută v-am vorbit despre codurile vestimentare generale și subînțelese, la rugămintea unei prietene, care a asistat săptămîna trecută la un eveniment monden, sesizînd diferite neconcordanțe în vestimentația celor prezenți, m-am decis să ilustrez niște situații vestimentare și cum ar trebui procedat în astfel de împrejurări.

Chloe street-style

Înainte de orice trebuie să vă spun că educația gustului trebuie să cuprindă noțiuni despre calitatea materialelor. De aici pleacă tot. Eu știu foarte bine că există tot felul de tendințe eco-friendly, în care sînt preferați înlocuitorii în materie de orice –piele și blană- dar, la fel de bine, trebuie să știți că pagubele pentru obținerea acestor tipuri de materiale folosite pe scară largă în confecții sînt mult mai mari pentru ecosistem. Un înlocuitor de piele nu va arăta niciodată la fel ca originalul, nu va avea aceleași calități termice, izolatoare sau de confort.  La fel și în cazul materialelor textile.

Jeans primăvară-vară 2019

Trăim în lumea în care se produce foarte mult și viteza de cumpărare este enormă. Durata de viață a unui produs de modă este foarte scurtă și acesta reprezintă un fapt de netăgăduit. Marile concerne au tot interesul să producă mult la prețuri mici, cu mînă de lucru ieftină. Dacă investițiile sînt minime cum ar putea produsele să fie maxime? Nu e o întrebare logică pe care să ne-o punem? Calitatea materialului este principalul atribut care te face să pari diferit, bine îmbrăcat și altfel.

Coss collection

Dacă unele din noi aleg să meargă la o conferință în timpul zilei, ținută într-un hotel, în miez de primăvară, îmbrăcate în rochii de catifea lungi, cu bentițe de păr lucitoare gen anii ’20, nu par ele căzute de pe Marte? La fel ca persoana cu pijamaua de data trecută. Contextul hotelului pare însă mult mai permisiv, vestimentar vorbind. Sau, ca la nuntă, cu rochie de dantelă și eternul tul plasat în ambient.

Tot astfel nu te duci la un spectacol de Operă în blugii sfîșiați și Tshirt pe care le ai purtat zi de vară pînă-n seară. Un spectacol de operă cere reverența cuvenită. Schimbă pantalonii cu un clasic negru și un Tshirt ca și croi dar cu detalii prețioase. E seară oricum.

Minimalist style

La un examen, chiar dacă e vară, nu te duci în șort și flip flopși. Transmiți mental că pe tine nu te interesează examenul, nu că ești relaxat. Te pic din start pînă nu ai apucat să deschizi gura. Tot astfel, dacă ți-a plăcut rochia lui Cate Blanchette de pe ceva covor roșu, nu încerci să o copiezi la o croitoreasă de cartier crezînd că va sta la fel. Chiar dacă femeia e pricepută tu nu ești Cate, probabil, n-ai înălțimea ei și osatura ei, iar decolteul din imagine era adînc pînă la buric iar la tine e aproape de amigdale.

Alternativa potrivită la tulle și dantelă

Se schimbă toate proporțiile odată cu conformația noastră. Haina este ceva mobil deși nu pare. Copierea rețetelor hollywoodiene pe teritoriu balcanic nu dă roade. Haideți să le facem noi pe ale noastre, autohtone.