Nu știu cum de s-a întîmplat că nu am mai scris demult. Pur și simplu, cred.

În afară de această postare mai este în pregătire una despre fețe și fete, care are legătură cu modellingul, dar am sărit peste ea, de data asta ca să povestesc despre Sînziene.

N-au treabă Sînzienele cu toamna, că ele sînt în crugul verii dar așa s-a petrecut la gala Wella de anul acesta, unde am avut bucuria și plăcerea să creez costumele pentru Headline Studio  care a participat la categoria ”Stage is yours” cu o colecție  cu tentă surrealistă dar cu miez de autentic românesc.

Programul Galei

Așa că tema aleasă care să le îmbine cumva pe amîndouă, a fost cea a Sînzienelor, despre care vă mai povesteam cîte ceva aici, dacă sînteți interesați de aspectul suprarealist al mitului cu pricina.

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Sînzienele acestea sînt un fel de zîne, nu se știe dacă bune sau rele, depinde ce le faci ca să nu le superi și să se manifeste nasol față de tine. În principal, se spune că că nerespectarea sărbătoririi lor, atrage după sine pedeapsa.

Povești cu Sînziene by Headline Studio

”Aflându-se sub semnul unei tainice antropomorfizări a plantei cu același nume, Sânzienele coboară pe pământ a treia săptămână din iunie, punând stăpânire pe văzduh în ziua de 24 iunie. Sunt zâne bune, iar oamenii le iubesc și nu se tem de ele. Le cheamă pe nume, și le alintă în felurite chipuri: Reginele Holdelor, Doamnele Călușarilor, Mireasele, Împărătesele… În unele locuri li se spune Drăgaice, de la slavul „draga” (frumoasă, dragă), însă în cea mai mare parte a țării, Sînziene.  Despre ele se povestește că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina, înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși iar fetelor mari, ursitul.”

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Fiind vorba despre ceva care depășește zona realității, momentul artistic și coregrafic al colecției  s-a bazat pe scenariul  în care un tînăr visează sau, poate, visul său prinde  cu adevărat conturul unor frumoase Sînziene venite să-i tulbure liniștea. Coregrafia îi aparține lui Adrian Popa, fondatorul și coregraful trupei Kid A și cîștigătorul din 2015 al concursului World Dance Masters.  Printre frumoasele protagoniste Sînziene s-a numărat și superba Alla, una dintre dansatoarele trupei.

Adrian Popa coregraf și dansator

Alla în Povești cu Sînziene by Headline Studio

Alla

La fel ca și domeniul modei,  hair-stylingului reprezintă ceva unde este nevoie de imaginație, creativitate, idei, concept. Aceleași cuvinte cheie le auzi ca și în cazul colecțiilor de fashion, deși hair-stylingul este mult mai cîștigător ca imagine și promovare decît fashionul, la noi în țară.

Backstage

 

Backstage

Sînziene în culise

Adunați sub umbrela protectoare Wella stiliștii pot să-și expună creativitatea în cadrul acestui concurs anual cu premii. Vă spun cu toată sinceritatea că am invidiat pozitiv, dacă se poate lua așa ceva în considerare, acest tip de manifestare. În vreme ce ei iau contact cu tot ce este nou în acest domeniu, iau contact unii cu alții și schimbă impresii, bucurîndu-se de reușitele colegilor, designerii de modă sînt disipați, împărțiți, și orice alt sinonim v-ar mai veni în cap, în lumi individualiste. E drept că nu există nici un brand atît de mare ca Wella, pentru fashion designeri, care să aibă această motivație a reclamei, promovării și încurajării acestui tip de acțiune.

Sînzienele se preumblau în cete de cîte 3, 5, 7 și 9. Niciodată singure

Păi trebuia să trag spuza pe turta mea, nu?

În rest totul este ca și la noi, cut, culoare, texturi. Nu știam prea bine nici unii din noi cum ne vom ”asorta” sarcinile dar vă puteți da seama și singuri din imaginile pe care le postez.

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Povești cu Sînziene by Headline Studio

Eu am ales să plec de la reinterpretarea cămășii românești în cheie liberă, ușor deconstructivistă iar materialele folosite au fost tifon vopsit, voal de mătase naturală, voal georgette, și diferite aplicații de dantelă făcută în casă ca și broderii cu specific popular. Una dintre ideile principale a fost cea  a transparenței, motivată conceptual de ideea de inefabil, intangibil, eteric.

Detaliu

 

Detaliu II

Coroanele superbe de pe părul  somptuos și savant aranjat al fetelor au fost realizate de florăria Florista

Povești cu Sînziene by Headline Studio

În anul obsedant al centenarului mai este loc pentru încă ceva cu specific românesc, neatins de stereotipiile de gen? Mie îmi place să cred că da. Un mit ne-exploatat suficient și sută la sută românesc.

Povești cu Sînziene la gala Wella cu Headline Studio

sursa imagini