Iată că a venit toamna cu adevărat peste noi și peste garderoba noastră. Oricît de mult ne-ar plăcea să nu ne gîndim la asta, nu avem ce face căci frigul serilor și dimineților ne obligă să scotocim în dulapuri după lucrurile groase.

Pînă acum am încercat să vă vorbesc despre piesele simple, nesofisticate, care nu sînt, neapărat  legate de modă, dar care țin de orice dulap care se respectă. Nu ar trebui să fie nici o persoană care să nu aibă blugi, cămăși albe sau ceva piesă în carouri, fie ea jachetă, pantalon sau fustă. Cumva am încercat să schițez prin cuvinte un fel de uniformă pe care, o adoptăm că vrem că nu vrem.

Tot aici, deși nu i-am spune uniformă, căci nu ne place cum sună, ar intra încă, cel puțin trei articole vestimentare, care ajută la încropirea unei garderobe, pe  baza căreia, ulterior puteți compune, după imaginație și buget un stil personal.

Unul dintre acestea este rochia neagră, sau petite robe noire cum este ea consacrată în limbajul modei. Oricît de plictisitoare ar putea părea unora, sau învechită altora, rochia neagră, obligatoriu impecabil executată și dintr-un material de foarte bună calitate, este articolul care te va scoate din multe încurcături și dileme stilistice datorită ambivalenței de modestie amestecată cu sofisticare, pe care o deține.

Chanel- La petite robe noire

Cu o rochie neagră clasică poți arăta cuminte și sobră, în stil office și cu aceeași piesă dar cu accesoriile potrivite poți semna o altă declarație vestimentară și de statut.

Nu se știe cu precizie cine a avut această simplă și benefică idee de a crea micuța rochie neagră, dar  se știe cu siguranță cine a făcut-o celebră. Coco Gabrielle Chanel este cea a cărei creație denumită Chanel’ s Ford Dress, (adică Rochia Ford, cu referire clară la modelul de mașină foarte popular și accesibil al vremurilor acelea, exact cum avea să fie și rochia neagră din crepe de Chine,) a apărut pe 1 oct. 1926 în ediția americană a revistei Vogue. Rochia avea să devină, după spusele revistei, o uniformă pentru toate femeile cu bun gust, ceea ce știm, deja că s-a și întîmplat.

Două desene care reprezintă modelul Ford, cel inițial și un altul care o reprezintă pe Coco imaginată de Lagerfeld cu propria sa creație

Situată undeva în jurul genunchilor, ca lungime, dar nu mai sus, relativ dreaptă ca și croi sau foarte puțin ajustată inițial, rochia mică neagră s-a bucurat de diverse variante de-a lungul timpului. Dincolo de modelul inițial al rochiei Ford, care nu  mai este acum foarte popular, memoria colectivă păstrează imaginea lui Audrey Hepburn în Mic Dejun la Tiffany, filmul din 1961, foarte elegantă într-o manieră clasică cu care mulți suntem de acord. Puținul care este întotdeauna, mai mult, și care lasă loc interpretărilor stilistice personale este cheia rochiei negre.

Variante de rochii negre 2018

Dacă nu aveți acest articol în dulapurile voastre, o să vă rog să-mi promiteți că îl veți achiziționa în această toamnă, deși sunt sigură că nu este așa de simplu cum pare.

Facem o promisiune pentru stilul nostru personal?

Rochia neagră într-o variantă mai deconstructivistă 2018