Radio Cluj…la modă este difuzată joia, la orele 13.30 pe Radio Cluj, frecvența 95.6fm

Moda trece, stilul rămîne spunea celebra Coco Chanel, dar la fel de bine o altă zicere a celebrei Edna Woolman Chase, redactor șef al revistei Vogue, vreme de ani buni- ne spune că moda poate fi cumpărată, în vreme ce  stilul este un har cu care te naști- sau nu, aș mai adăuga eu acum. Dacă nu îl ai, poți să-l dobîndești prin educație, iar aici intervin stiliștii, cei care te sprijină și te educă vis- a vis de opțiunile tale vestimentare.

Pentru că tot am adus în discuție stilul, căci acesta reprezintă subiectul întîlnirii noastre de azi, m-am gîndit să vă plimb puțin verbal și vizual printre  stilurile vestimentare consacrate.  Cu toții am auzit, cel puțin o data în viață formulări de genul: cutare are un stil clasic, sau cutare se îmbracă sport. Stilul este, așadar o categorie foarte generală în care se încadrează opțiunile noastre vestimentare. Ce este important de știut, este această demarcație între stiluri care nu reprezintă, în moda actuală o graniță de netrecut, căci stilurile au ajuns să fie mixate cu mare ușurință și aplomb.

STILUL CLASIC

Cînd facem referire la stilul clasic, toată lumea are în minte o linie sobră, reținută, atît în vestimentația masculină, cît și în cea feminină. Stilul clasic este cel, care din punct de vedere al croiului păstrează veșmintele apropiate și ajustate pe corp, fără volumetrii sau extravaganțe. Cînd spunem despre cineva că se îmbracă clasic avem în minte nu doar linia de croi ci și anume tipuri de material- stofa , de pildă,  o anume paletă de culoare care la fel ca și linia este mai reținută și compusă, în general din culori sobre, gen bleumarin, gri, negru, maro, culorile neutre și bineînțeles alb. Deasemenea cînd ne referim la clasic, ca stil, anumite articole ne apar vizual în minte: costumul, atît la femei cît și la bărbați, rochia- cu mîneci sau fără, cămașa, pantalonul, fusta. Imaginea psihologică pe care o conturează în ochii noștri un purtător sau purtătoare a stilului clasic este aceea a unei persoane responsabile, serioase și asumate, de aceea vă veți întîlni cu genul acesta de vestimentație în instituții gen bănci, societăți de asigurare, dar foarte bine și în politică.

SPORT & CASUAL STYLE

Un alt stil consacrat este stilul sport sau casual, care a pătruns în vocabularul nostru vestimentar odată cu descoperirea zonelor de entertainment, în timp, undeva pe la sfîrșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Să detaliem puțin ceea ce presupune el. În cazul acestuia, dorința de a avea haine comode primează asupra funcției estetice el fiind  consacrat prin linii lejere și materiale ușoare, ajungînd în zilele noastre la niște performanțe de nebănuit în ceea ce privesc calitățile de adaptare climatică la corp și la mișcare.

Athletic chic

sport/casual

     S-ar putea pune semnul de egalitate între stilul sport și cel casual cum mai este el numit peste graniță, semnificînd același tip de vestimentație relaxată și comodă, nepretențioasă de zi cu zi. Strict din vestimentația sport s-a desprins un stil secundar athletic –chic care preia toate conotațiile primului, dar le transferă în zona purtabilității  și al unui soi de sofisticare la nivelul cotidian al străzii.  Aici materialele naturale și-au pierdut supremația, preferate fiind combinațiile cu fibre sintetice.

Ca să puteți contura în minte imaginea acestei maniere de a te îmbrăca vă rog să vă gîndiți la niște pantaloni largi de mătase, dar nu naturală, care amintesc linia sport a pantalonilor de training, trening pe românește- ce au dungile laterale confecționate din paiete. Tot așa, în anii trecuți, Balenciaga a scospe piață o colecție de rochii foarte sofisticate care colau fragmente preluate din vestimentația sport, colaj foarte elaborate în manieră couture. Stilul sport este preferat de persoanele dinamice, cu profesii în strînsă corelație cu activitățile sportive sau de orice tip de performance.

Balenciaga

Din punct de vedere al modelelor vestimentare vă propun, aici, să ne gîndim la David Beckham, dar cel de la începuturile sale pentru că în timp, preferințele sale vestimentare s-au modificat în strînsă legătură cu stilul de viață sau la celebra cîntăreață pop, Pink.

STILUL ROMANTIC

Un alt stil imbatabil de-a lungul vremii, preferat de mare parte dintre  femei este stilul romantic, prin definiție,  o manieră ce le definește  într-o mare majoritate și implică materiale fluide ca mătasea și voalul, detalii vestimentare ca volanele, încrețiturile, fundele, tot ceea ce trimite în zona unei drăgălășenii feciorelnice cu cromatică soft, pastelată, cu construcții lineare care curg de-a lungul corpului și volumetrie, dozată însă de materialele pomenite.

SMART CASUAL

Dacă cu cele pomenite mai sus ne-am cam înțeles, cu smart casual lucrurile se complică. Acest stil a dat mult de furcă din punct de vedere semantic celor obligați să respecte  dress code-ul aflat pe unele invitații. Căci, dacă traducem mot-a mot această sintagmă reiese că poți combina piese casual cu piese, să zicem, smart. Un articol interesant pe temă ne spune că smart casual implică două lucruri: să nu te îmbraci cu ceva ce ai purta la job și doi să nu te îmbraci cu ceva ce n-ai purta la job. Destul de clarificator, cred, nu?

Piese de factură sport, fusta cu șiret în talie, blazer derivat din linia clasică purtat cu mînecile suflecate și accentul bluzei en coeur galben puternic

Un mix and match neobișnuit- fusta lungă cu irizări metalice combinată cu cămașă în carouri și pantofi stiletto

Lăsînd jocurile de cuvinte la o parte stilul smart casual presupune o vestimentație ce combină elemente vestimentare din stilul classic, office cu piese mai relaxate și dezinvolte. Ca să ilustrăm imaginar chestiunea aceasta, vă propun pentru bărbați un pantalon stil jeans, dar nu jeans, cu o cămașă în carouri mărunte și un blazer, la femei poate fi o rochie cu bretele dar cu ceva deasupra, tot un blazer, de exemplu. În cazul stilului smart casual se schimbă și culorile față de stilul clasic, atît la femei cît și la bărbați. Tonurile sobre vor fi înlocuite de culoare și de printuri pe alocuri dar nu foarte ostentative. Există persoane care preferă acest mix pe tot parcursul existenței lor, lucru perfect permis și de profesia exercitată.

Smart colour and style

 

Stil clasic ca și cromatică combinat cu piese de factură casual

 

Beckham în diverse stiluri

.Pînă la proxima noastră întîlnire fashionistică, vă provoc să vă contemplați garderoba și să vedeți care dintre stilurile acestea primează pentru voi.