Ar trebui să încep să vă spun o poveste, ceea ce, probabil o să și fac. Nu cu atît de mult har ca cel al povestitorilor din copilăria mea, dar cu strădania de a atinge puțin o coardă sensibilă din sufletele voastre, sigur.

Sunt mai convinsă ca niciodată, în toți acești ani de cînd scriu pe Diva, de nevoia noastră, acum parcă mai acută, de acest gen de fapte și de reacții.

Proiectul Terapie prin artă s-a născut acum 5 ani. Cei care l-au inițiat, Create. Act. Enjoy., care par așa, un nume generic, bine ales sunt o tînără trupă de teatru independent compusă, acum din Diana((Buluga),  Cristi(Pascariu)  și Alexandra(Felseghi). Proiectul pe care el îl susțin an de an și care crește exponențial odată cu vîrsta se bucură de implicarea unor voluntari, fără de care anvergura pe care a luat-o nu ar fi posibilă. În linkul de mai sus, aveți toate detaliile date de Diana într-un interviu, pe care vă invit să le citiți.

În esență, ceea ce face Create.Act.Enjoy. prin acest proiect reprezintă o formă de a dărui bucurie, terapie, căldură, emoție, îmbrățișări, flori, momente artistice, oamenilor aflați în suferință, durere, și uneori, uitare din spitale.

Sunt pe deplin conștientă de receptarea eronată pe care un atare gest o poate avea în lumea actuală- acrită, plictisită, cinică, dezabuzată-(nu mai departe, decît ieri, am așteptat o jumătate de oră să fiu luată de vreun taxi cu 7 cutii de parchet din Praktiker, de parcă urma să fie îmbarcat turnul Eiffel, sau urma o cămilă să treacă prin urechea acului, situație care exprimă cît se poate de corect statusul emoțional de indisponibilitate la care am ajuns ca ființe umane. Nu vi se pare absolut sinistru? Mie da.

În acest context proiectul Împarte bucurie, cum se numește anul acesta terapia prin artă, constituie contrabalansul, fragil dar  atît de necesar  nouă. Mă bucură că am avut ocazia să creez pentru acest proiect.  Tema era liberă. Trebuia să gîndesc ceva frumos, cum mi-a spus, inițial Cristi, dar cu o doză de altceva, mai creativ.

Eu mi-am dorit să plonjez în lumea tainică a zînelor și a spiridușilor. Cînd eram mică și aveam diversele boli ardente ale copilăriei, singurele lucruri care îmi aduceau alinare erau cărțile de povești, magice, lucioase, frumos mirositoare, cu ilustrații care îți deschideau poarta unei lumi feerice, la care, poate, aveam acces atît datorită febrei cît și inocenței. Acesta a fost punctul de plecare în realizarea costumelor pe care le postez astăzi, aici.  A fost o joacă frumoasă. Terapia prin artă a celor de la Create. Act. Enjoy este o joacă menită să îndulcească suferința dată, de multe ori din uitarea jocului.

Să ne bucurăm!

Protagoniștii din imagini sunt cei patru tineri actori, în rol de zîne Antonia Dobocan și Denisa Blag iar în rolul de spiriduși/elfi George Sfetcu și Paul Sebastian Popa.

Mulțumesc pentru poze Dianei Buluga care mi le-a oferit. Ele sunt realizate de Anda Dimov și Ioana Ofelia.