Imaginea kitsch.

A venit momentul distracției. Asta nicidecum că nu m-aș fi distrat două zile copios, zugrăvind dormitorul, în stilul meu anti-diva, anti- imagine fashionistică. O experiență nouă cu lavabilă în ochi, nas și urechi, dar spontaneitatea unor decizii se plătește și așa. Apoi după distracția pomenită, care nu putea fi posibilă fără scosul a mii de chestii din cameră, am găsit printre colecțiile imense de Vogue, Elle, ( pot deschide liniștită o bibliotecă fashion) și o colecție mai mititică de pe vremea cînd pe piața românească apăruse ”revista sexului frumos și deștept” care se intitula Tabu, și al cărui deziderat major la începutul anilor 2000 era acela de a aduce în prim plan lucruri considerate, cum altfel, decît tabu printre femeile clasice românce. Nici n-am mai avut curiozitatea să mă uit prin ea, dar ce îți atrage instantaneu privirea, sunt coperțile care au un anume tip de imagine, gîndit pe atunci să fie provocator, îndrăzneț și lipsit de inhibiții, dar acum după trecerea timpului sunt atât de hilare, încît am considerat că merită un spațiu aparte pe blogul meu. Protagonistele sunt divele de-atunci meta-mediate și veți avea  ocazia s-o vedeți pe Răduleasca, pe zâna Surprizelor, pe Loredana, etc. Dar să nu dăm încă din casă.

Ce m-a surprins pe mine la modul hazos a fost cum aceste femei au încercat să intre în rolurile ce le-au fost propuse, dar de cele mai multe dăți erau ca formele acelea din carton aflate la iarmaroc în care-ți bagi căpățîna să pari cuplu fericit sau alte asemenea chestii greu de obținut. :)).

Exceptînd imaginile cu Esca și pe alocuri cele cu Dana Războiu( by the way, cine a mai auzit azi de ea???) toate frizează un ridicol cu mare grad de kitsch. La o analiză succintă tot ce pot spune  este că personajele celebre deja, sunt supralicitate ca imagine…ne gîndim la vampiri, la vrăjitoare, căci veți vedea,  Cleopatra, Casanova, dangerous liaisons…etc.

Folosirea și refolosirea acestor rețete verificate de succes crează stereotipia sau clișeul. Peste toate acestea, dacă iei niște românce, staruri media obsedate de construcția de imagine și avide, atunci, ca și acum de a fi pe prima pagină a oricărui tip de revistă, dacă nu deții oameni cu idei și echipe bune de styling ies chestii, așa zis spectaculoase, doar pentru cel căruia, de altfel, îi sunt și destinate: muritorul sau consumatorul de rînd. Sper că dezbaterea cu consumul de imagini nu-și găsește rostul aici, sau, ar putea cineva din secolul acesta, infirma această variantă.

Dar gata cu teoria plicticoasă. Să plonjăm în deliciul imaginilor, pe parcurs cu mici detalii din parte -mi.

Deschid seria absolut subiectiv cu Daciana Sîrbu în rol de ”politiciană care se îmbracă sexy și manipulează vizual”.  Dacă ăștia o zic, așa o fi. Hahaha!!!!  Cînd apare ghilimele trebuie știut că folosesc textul din revistă, care aici aparține lui Semida Durigă.

Daciana ține în mînuță un obiect ca un fel de pompiță cu trimiteri ciudate din punct de vedere semantic. Dar să trecem peste asta. Cei care au furnizat vestimentație pentru aceste editoriale mai mult decît bizare sunt designeri consacrați, de cele mai multe ori: Doina Levintza, Stephan Pelger, Irina Schrotter, Romanitza, Catinca Roman, Silvia Șerban,

Poate că imaginea fără textul de prezentare ar fi  ok. Dar tot în tot e prea mult, ori mie îmi place zicala cu puținul care-i mult.

Eh, aici vedem două dive vrăjitoare înhățate de niște frustrați geloși pe nopțile lor de Sabat din care bărbații lipseau. Mihaela Rădulescu și Daniela Nane legate, și duse probabil către rugul sugerat de fundalul roșietic. Chestia cu legatul o vom mai regăsi și-n alte imagini preluate din Tabu. Legatul ăsta e un stereotip absolut de care fifty shades of grey se pare că a uzitat la greu. Vorbesc din auzite. N-am citit, n-am văzut filmul, dar fetele astea pozau așa în noiembrie 2003. :D. Ce prezint eu aici, este doar cîte o imagine dintr-un editorial mai amplu. V-am scutit aici de celebra imagine a celor două dive care se sărută pe coperta publicației.

Andreea Raicu, citez de pe copertă: ”trup pentru păcat, cap pentru afaceri”. Hmm și iar hmm…nu H&M, vă rog. Editorialul se intitulează Andreea barbara dar mie nu mi se face frică de ea, ci milă. Odată că-i legată, și doi, că-i bosumflată. Mai există și trei: am mai văzut tipul ăsta de imagine departe în timp prin anii ’60 dacă nu mă-nșel, cu Raquel Welch, care jur că transmitea ceea ce trebuia. O și caut acum pentru certificare vizuală:

Eu țin cu asta, definetely!!!!

Nu mai avem mau. Nici miau. Numai ea are miau. Cleopatră însărcinată, Mihaela Rădulescu. Nu se putea da skip la așa ceva din cauza burticii.

Cleopatra asta, chiar a fost o divă. Eu am văzut-o mai tînără fiind, pe Gina Patrichi în rol de Cleopatra, dar mi s-a părut perfectă și o țin minte. Cleopatrele sunt multe. Cea mai celebră și arhi-cunoscută rămîne Liz Taylor dar eu vă fac o contraofertă de bun simț pe care am găsit-o pe Nordic Style Magazine.

Text din revistă: ” cînd nu a putut convinge prin discuții elevate pe care le putea purta la perfecție în peste șapte limbi, s-a dovedit extrem de persuasivă în așternuturile-i regale…” Vorbim de Cleopatra pe Diva și deloc întîmplător, Divanul 😉

Pentru astăzi, pour la bonne bouche, cum spun francezii am lăsat o imagine din editorialul cu Dan Bitman și Tania Budi intitulat Casanova îndrăgostit, Tabu/iulie 2003.  Acum, sigur, sunt perfect convinsă de exagerarea voită a unor trăsături ale acestor personaje, dar asta nu împiedică niște imagini de calitate. Ce vedeți n-are clasă și rasă. De aceea duc o cruciadă. Am mai spus undeva că pericolul cel mai subtil este furnizat exact de către cei îndreptățiți să corecteze gustul mediu prinși în mașinațiunea creării de imagini cu orice preț.

Dar imaginea asta e fun de tot. Mi-a trebuit un pic de timp să mă prind pe unde își ține Bitman mîna. Modul cum e făcută poza, de sus- surprins în flagrant- exclude din start ideea de Casanova nobil, și face trimiteri la un hangiu beat balcanic ce umblă sub fustele slujnicelor surprins de un copil năstrușnic cu aparat foto. Casanova? Hai, serios! Cum o fi cucerit ăla atîtea cu abordarea asta gregară? Dar, mă rog, aici e îndrăgostit, deci, treaba se schimbă. În mai rău.

și un Casanova Heath Ledger, please…contraofertă.

Am zis că înainte de imaginea care încheie această primă postare și face referire la ceea ce va urma, să vă limpeziți ochii cu cel care a fost Heath Ledger. E nevoie, vă asigur. 😀

Cruciada împotriva prostului gust continuă săptămîna viitoare. Nu pierdeți, cameramani dezbrăcați, Andreea Marin pe post de Atena, circ, șerpi, vampiri, legături și iar legături, mult fard și puțintică minte.