Moda zilelor noastre, că tot e vorba de modă, presupune să ai o atitudine neconturată, neclară, vis-a vis de tot felul de problematici începînd cu relațiile de la job, personale, de familie. E genul acela de rezolvare a problemelor în stilul animăluțelor ce aruncau gunoiul cu coada stufoasă sub covor în clasicul desen animat cu Albă-ca-Zăpada.

Posibila atitudine tranșantă, clară și asumată te face să pari un anormal, gură mare și alte epitete binevoitoare. Drept să zic, tipul de atitudine tranșantă este cea care prespune curaj.

În ziua de azi, când toți tremurăm de tot felul de frici, reale sau inventate, curajul de a spune ce gîndești este o virtute admirată în tăcere dar negată ca virtute și blamată la lumina zilei. Normal că sunt infestată de tot felul de postări pe rețelele sociale, altfel nu aș cuvînta. Postări despre chestii diverse începând de la relațiile de dragoste care se întîmplă în imaginar, trecînd prin complicata întrețesătură a relațiilor de familie, unde taci ca să acoperi ceva ce se va sedimenta apoi ca o mare mizerie, și terminînd sau nu cu relațiile inter-profesionale, totul este menit să ne pună în față un autoportret colectiv în care ajungem să ne plîngem de milă în fața monitoarelor, zicându-ne triști că ce vremuri triste trăim.

Manipulatori de nădejde se victimizează pozînd în posturi nefericite datorate jocurilor altora în care ei au căzut prizonieri, exilați din propria viață, pozează în prigoniți de soartă în vreme ce nu găsesc ușile potrivite în fuga cu spatele de la locurile accidentelor provocate de către ei înșiși, mincinoși sadea teoretizează despre absolutul adevărului și falși guru te îndeamnă la a trăi o existență spirituală, în acord cu principiile unanime ale armoniei.

 În momentul în care ai curajul să spui ce gândești începe o forfotă asemănătoare cu cea a șobolanilor de pe vasul aflat în naufragiu. Scapă cine poate, rămîne, lîngă gurile mari care spun ce gîndesc, cine merită. Selecția are loc oricum. Exigența nu e un lucru rău. E bine de știut cu cine ai de a face.

Gîndul verbalizat, exteriorizat funcționează perfect ca un selector pentru relațiile autentice. So, speak your mind.

P.S. fără poze…n-am ilustrații azi!