Acum o săptămînă, am avut ocazia specială de a face un mic fashion show la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj, orașul meu, eveniment găzduit în cadrul Nocturnei Bibliotecilor.

Veți fi uimiți, poate, de această locație aleasă pentru o prezentare de modă, știut fiind că moda, este cel mai adesea considerată drept ușurică sau facilă iar legătura posibilă între ea și carte nu pare să existe.  Cu toate acestea, secolul XX este martorul apariției unor studii teoretice complexe asupra modei și al conexiunilor ce se nasc în diferite domenii ale vieții sociale datorită ei –  aspect perfect invizibil și necunoscut  pentru consumatorul obișnuit al modei.

dsc_6581

Am avut această experiență deosebită în urma unei invitații care mă onorează, din partea Bibliotecii și am acceptat, pentru că de lumea cărților mă leagă amintiri frumoase. Bunicul meu ne-a deschis gustul pentru carte de mici, iar mama mea a activat în cadrul acestei instituții ani îndelungați. Îmi amintesc și acum de orele petrecute după școală, în depozitul secției de adulți, înconjurată de cărți și de mirosul lor, de aventura de a merge pe urmele mamei cînd urca scările înguste către cotloane întunecoase pentru a afla anumite titluri. O lume magică.

Mi-am dorit să leg cumva acest mic spectacol fashionistic de ideea de carte. Pentru a risipi orice urmă de nedumerire adaug că aceasta nu este o colecție nouă. Nu. N-am lansat nici o colecție nouă.

Urban Ladies vin către public în decembrie.

In-folio este o alcătuire de piese existente în dulapurile clientelor mele, piese  a căror creație  deține un filon logic în maniera de lucru personală, de-a lungul anilor, chiar dacă sunt executate sur-mesure. De aceea nu a fost complicat să aleg întîi, mental, acele piese care prin linie, culoare și grafisme, jocuri de suprafețe cromatic diverse trimit la ideea de înfoliere, împăturire, etc. Asocierea materialelor soft cu piele  trimite din nou la ideea cărților de odinioară, îmbrăcate elegant, cu cotoarele aurite.  Din punct de vedere al unui concept, al unei idei, poate v-ați întreba ce caută colecția de haine alături de cea din bibliotecă, iar eu v-aș răspunde că HAINA prin definiția ei trimite la aparență, în vreme ce CUVÎNTUL scris al cărților țintește esența. Styling-ul a fost gîndit să contureze profilul unei fete studioase dar deloc lipsită de feminitate, desigur un cu totul alt tip de feminitate decît cea promovată intens de mass-media și tabloide.

Mulțumesc încă o dată și pe această cale virtuală celor ce-mi sunt alături  în acest tip de experimente:

Euromodels by Lili Mihacea, Maria Costină pentru machiajul de păpușele răsfățate dar culte 🙂 și Angelei Benke pentru hair-styling.

Mulțumiri speciale lui Cristian Bisca pentru poze.

Mulțumesc Bibliotecii Octavian Goga pentru invitație.

dsc_6649