Un proiect la care lucrez de două luni bune și asupra căruia mi s-a cerut confidențialitate.

La români, când cineva cere așa ceva, fără nu știu ce garanții contractuale sau financiare, asta se traduce prin noțiunea de țeapă, cu care toți suntem familiari less or more, dupe caz :D. Eu nu știu încă dacă o voi lua sau nu. N-am date concrete în afara muncii depuse.  Sunt destul de talentată la chestia asta și nu mi-e rușine să o spun, ba chiar dimpotrivă. Ultima mea țeapă datează din toamna lui 2014 și are legătura cu o reclamă filmată la Cluj pentru Angelli, al cărui proiect de ambientare și costum le-am realizat. Când am supus beneficiarului intermediar (agenție  publicitară din Cluj) chestiunea plății conceptului mi s-a răspuns  că în România nu există plată pentru concept artistic și că ei nu plătesc așa ceva. Pentru că aveau nevoie de proiect iute, că venea omul angelic și toată marfa era la mine au acceptat să mi plătească o sumă derizorie.

Ulterior, când eram în vacanță, după ce s-a votat conceptul, am fost debarcată de la zilele de filmare ale reclamei ( mai consistente din punct de vedere financiar) pe motiv că nu eram în proximitatea agitației din zona unde veneau fel de fel de fețe așa-zis hollywodiene, deși eu anunțasem în prealabil că plec pentru o săptămînă.  Nu, nu făcusem nici un contract, încă. Vroiam să fac asta, la întoarcere.

Finalmente, după multe insistențe, mi s-a plătit suma exorbitantă de 250 de E pentru aportul artistic. Agenția este din Cluj și pot proba oricând cu mailurile trimise din acea perioadă. Mda. Spun asta , pentru că toți care lucrăm în zona designului trebuie să fim foarte atenți la orice tip de curse în care tot felul de personaje pot să ne atragă, considerând  actul artistic, intelectual,  un mare caca care nu merită bani. Pe gagică o interesa să plătească munca cusătoreselor. Ei, suntem în zona breslelor din Evul Mediu, aici. Nu știați?

Sunt încă în zona confidențială pentru că sunt o fraieră atipică și idealistă și e greu de crezut că mă voi schimba acum. Pun totuși niște poze de la ședința foto de sâmbătă cu proiectul confidențial la care mai lucrăm, poate, vreo 3 fraieri confidențiali, ca să am un fel de cover. Când se dezvăluie enigma vom fi toți fericiți. :))

Mulțumesc Crina și echipei implicate: Flavia, Andrada și Alex. Mulțumesc Celinei că m-a găzduit în atelierul ei zile întregi.

12659647_10153918244438584_596436325_n

Cluj Confidential- foto credit: CRINA PRIDA