#NSFW sau  Not Safe for Work  în varianta sa neprescurtată, reprezintă marcajul obligatoriu care trebuie aplicat blogurilor sau site-urilor care conțin așa zise imagini ce pot jena utilizatorii acestora. Este avertismentul care trebuie pus înaintea oricărei imagini care conține nuditate explicită, pornografie sau secvențe care ar putea leza vizual.

NIK_2758

#NSFW un proiect La Mansardă foto by NICU CHERCIU

Am simțit nevoia să ofer această explicație înainte de micul rezumat al evenimentului la care am participat săptămâna trecută, pentru că, multă lume, încă nu știe cu ce se mănâncă această abreviere. Multă lume se află, încă, foarte safe la work sau acasă, iar acest tip de abordare vizuală nu face parte din domeniul lor de interes.

Cu toate acestea, înainte de a nu fi safe for work sau altminterea, imaginile cu pronunțat caracter sexual sau erotic nu reprezentau deloc niște imagini care să devină harmful pentru omul angrenat în munca într-un sistem bine organizat, imagini care puteau să dăuneze procesului de producție în care acesta era înregimentat.

Nu, ele se trăiau pe viu. Nu era nimeni ocupat să ia imagini care să dăuneze eventualilor privitori. Pe măsură ce acțiunile autentice NSFW scad în detrimentul propagării imaginilor NSFW, amprentă exclusivă a vieții virtuale versus cea reală, atracția irezistibilă către acest tip de imagerie este dată tocmai de conotația interzisului conținut în această abreviere. Stampa erotică japoneză, era la vremea ei la fel de NSFW ca și actualele imagini care circulă pe internet dar propagarea lor în rândul publicului nu era deloc la nivelul posibilităților actuale oferite de rețelele de internet. Aici este paradoxul, dar nu aici este ideea postării de față.

NIK_2882

#NSFW un proiect La Mansarda foto by NICU CHERCIU

Proiectul inițiat  de  fotografa Crina Prida, în a sa mansardă creativă, care nu reprezintă, pentru cunoscători, decât ce altceva, propriul său studio-foto, transformat, nu pentru prima oară, în spațiu expozițional sau al desfășurării experimentelor alternative independente, și-a găsit publicul doritor și avizat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o după-masă agreabilă de sâmbătă.

Aici ne-am întâlnit la un pahar de vin ca să privim fotografiile #NSFW ale lui Lehel Makara, Crina Prida, Oana Pop, Otilia Micu, Angela Kallo, Matei Hablinschi, Ștefan Neagu, Adrian Roșca, Nicolae Romanițan.

NIK_2854

#NSFW un proiect La Mansardă foto by NICU CHERCIU

Într-o binevenită idee de-a Crinei, s-a făcut și  transcenderea dinspre bidimensionalul imaginilor fotografice la tridimensionalul concret al unor modele înveșmântate în propuneri vestimentare, provocatoare și sugestive, așezate pe piedestale ca statuile în fața spectatorilor, exponate însuflețite și emotive prinse în spot-lightul reflectoarelor. Vestimentațiile au fost asigurate de subsemnata și de Glam’Or Boutique by Alex Moldovan.  Hair-stylingul foarte special a fost realizat de Corina Costea de la Ego Studio iar make-up-ul asemenea, de Maria Costină Boloș

NIK_2700

#NSFW un proiect La Mansarda foto by NICU CHERCIU

NIK_2746

#NSFW un proiect La Mansardă foto by NICU CHERCIU

NIK_2786

#NSFW un proiect La Mansardă foto by NICU CHERCIU

NIK_2805

#NSFW un proiect La Mansardă foto by NICU CHERCIU

Dincolo de toată truda și nu mai puțin, entuziasmul, încă nerăcit de condițiile în care se pot desfășura genul acesta de inițiative  în România, rămâne ca un fel de statement permanent, ideea expoziției (ce tocmai am încercat să o ilustrez prin text și imaginile fotografului Nicu Cherciu), aceea a regăsirii unei autenticități ce nu are  nimic de-a face cu categorisirile de tip bine/rău sau alb/negru proprii cenzurii oricărui tip de sistem.