Nu știu dacă ați observat că noi trăim actualmente, în epoca consemnării și-n cazul cel mai rău, cu putință, al criticii. Întâi se consemnează diferitele evenimente, apoi dacă ceva nu a ieșit corespunzător se critică. Rar de tot, veți vedea/auzi, după producerea unui anumit eveniment, laude sau aprecieri.
Evident că tot ce înseamnă un anunț sau o știre despre un eveniment ce va să se producă ( festival, lansare de carte, premieră de film sau de teatru, lansare de magazin, prezentare de modă- aici continuați mental șirul) își are rostul ei în atragerea publicului, iar abilitatea celor care se ocupă de P.R. este aceea de a construi o imagine foarte apetisantă eventului cu pricina în scopul aducerii la fața locului al unui public cât mai numeros. Până aici nimic rău.
După ce evenimentul s-a încheiat, greu mai poți găsi opinii post-factum. M-am tot gândit de ce, pentru că într-un timp relativ scurt, am avut ocazia să asist la două evenimente legate de design, zic eu, foarte binevenite, dar care, după ce cortina a fost trasă, nu au mai prezentat același interes ca înainte de producerea evenimentului. E firesc, veți zice, că doar după nuntă orice mireasă se îngrașă. Eu nu cred că e chiar așa.
Cred, și-mi asum perfect varianta că aș putea greși, că lumea percutează doar la critici și la aspectele negative. În caz că lucrurile au fost pozitive nimeni nu mai găsește nimic de spus sau de apreciat. Aceasta este o tară și a sistemului nostru de învățământ unde greșeala este mereu scoasă în evidență în vreme ce meritul este trecut sub tăcere. Pe mine mă certa instructorul meu auto pentru erorile care le făceam la vremea respectivă, dar nu mă bătea niciodată pe spate, să-mi zică ”bravo fată!” când făceam ceva bine, că, na, nu făceam numai erori, cum nimeni nu face numai erori.
Mintea noastră e gata sucită din cauza spălării pe creier mediatice care se desfășoară deja de ani buni, așa încât  atunci când se consemnează un eveniment, iar acesta iese bine, slabe șanse să mai vedeți ceva laudativ după.
Eu vroiam să fiu apreciativă pe blogul meu, personal și netransmisibil, față de lansarea la Cluj, săptămâna trecută a unui magazin mobil care se cheamă Meșteshukar ButiQ http://cluj.mbq.ro/  

După cum ne anunță din start numele acestuia are legătură cu romii.
Este vorba despre comercializarea unor produse executate în spiritul meșteșugurilor specifice romilor, cu tradiție îndelungată, care, din păcate, sunt pe cale să se piardă.

Produsele respective sunt absolut fermecătoare și executate impecabil, iar colaborarea meșterilor cu designeri a fost o idee foarte binevenită și perfect așezată în albia trendurilor actuale  în design.  Deocamdată a fost vorba doar de designeri austrieci și suedezi, dar proiectul continuă și se dorește și implicarea designerilor români în acest proiect.
Așa că bravo!
Pentru românul de mall care vrea prețuri rezonabile, absolut firești pentru o producție serială, acest tip de comerț nu va fi atractiv. Pentru cei care îndrăgiți produsele altfel și sunteți dispuși să plătiți ceva mai mult pentru lucruri produse în serii mici, Meșteshukar ButiQ, vă așteaptă.
De pe pagina de facebook am preluat și eu următoarea specificare:
”Mesteshukar ButiQ este un brand al Asociației Romano ButiQ prin care se dezvoltă colecții în serie mică sau unicat și care îmbină meșteșugul tradițional rom cu designul modern. Colecțiile sunt realizate printr-o colaborare inedită dintre meșteșugarii romi și designeri internaționali. Grija și meticulozitatea cu care meștesugarii romi au tratat lemnul, argintul, cuprul și celelalte materii prime sunt transpuse în forme armonioase, texturi naturale și elemente elaborate. Toate acestea au inspirat realizarea unor produse care își doresc să readucă în actualitate meștesugurile tradiționale rome.”https://www.facebook.com/mesteshukar?fref=ts&ref=br_tf
Coordonatorul proiectului pentru Cluj este Andreea Gavrilovici cu care, am avut ocazia să schimb două vorbe la lansarea din 12 septembrie a magazinului la Cluj. Consemnez doar, pentru că discuția noastră a fost, oarecum de suprafață, datorită solicitărilor diverse din partea publicului. Mi-am exprimat încântarea față de inițiativa lor aparte, care, pe lângă că aduce obiecte frumoase și de bun gust, are și rolul social, deloc de neglijat, al reintegrării profesionale al unor comunități de romi cu tradiție meșteșugărească. Vorbim astfel, în acest caz, despre comunitățile căldărarilor, argintarilor, împletitorilor și rudarilor.
Mulțumesc Teodorei Vișinescu, colega mea designer, care m-a invitat acolo și am avut, astfel ocazia să văd lucruri frumoase, create în spiritul valorilor în care cred și eu.
Produsele cu care vă veți putea delecta ochii și dacă accesați linkurile postate de mine, acoperă sfera designului vestimentar și de obiect, după cum se va putea vedea din câteva imagini culese.
Mi-a rămas inima la niște cercei lungi din argint, impecabil executați și la o geantă de piele unde am iubit detaliul imperfect al pielii din care era executată.

Dincolo de toate teoretizările rămâne dragostea pentru un obiect frumos, realizat manual. Când scriu acum acest cuvânt, manual, realizez pe deplin cum poate suna acesta de gol, în urechile celor care nu știu sau nu mai știu ce înseamnă manualitatea, datorită repetării acelui hand-made obsesiv pe obiecte care numai hand-made nu sunt. Industrial executate, multe dintre ele poartă acest marcaj care nu acoperă realitatea.

Înainte de lansarea propriu-zisă a magazinului au avut loc niște sumare demonstrații meșteșugărești la locația de pe pontonul lacului de lângă Iulius Mall. Nu-mi dau seama în ce măsură au fost ele concludente dar pot să vă sugerez să vă reparați un lănțișor sau ceva care vi s-a stricat să vedeți dacă reușiți manual această performanță și-n această perpectivă să judecați și prețul obiectelor.

Prea multe nu mai am de zis decât că vă invit să accesați site-ul și paginile de Fb ale magazinelor București și Cluj pentru deplina lămurire.
Sursa imagini: https://www.facebook.com/mesteshukar?ref=eyJzaWQiOiIwLjA2NzQwNzQyMTUxODY2ODUyIiwicXMiOiJKVFZDSlRJeVRXVnpkR1Z6YUhWcllYSWxNakJDZFhScGNTVXlNaVUxUkEiLCJndiI6IjQwYjg2MjY5ZjZhMjA4MzczYjkzYTZmNzE3ZjYxOTliNjBjMjhhYjQifQ
https://www.facebook.com/MesteshukarButiqCluj?fref=ts