Astăzi dacă nu focusezi asupra diferitelor evenimente, multe cu conotație negativă, sau dacă ești optimist și vesel, dacă subliniezi părțile pline ale diferitelor pahare ce-ți apar sub nas și refuzi să vezi nasolelile, nu ești suficient de cinic, dezamăgit, înnăcrit, ori ești considerat superficial și lipsit de consistență, ori prost ori chior și/sau neimplicat în dramele universale.
Pentru că, nu-i așa? nenorocita asta de viață ne-a fost dată să ne plângem mereu cât suntem de bătuți de soartă, să facem din orice așa zisă dramă individuală, dramă colectivă și, în general să fim nemulțumiți.

Photo by Vagn Hansen for Getty Images 1955

E un tip de atitudine, în care acest anotimp în care suntem acum,  în această emisferă nordică, nu ne lasă să trăim.
Fir-ar ea de vară caniculară cu concediile ei și plajele întinse, care sunt pentru alții și cu tratariselile răcoritoare pe care ni le refuzăm, fie din lipsă ( deși o lămâie pentru o limonadă cu gheață nu costă o avere), fie din bravadă și dintr-un spirit sacrificial care-și așteaptă lăudătorii ca pomul ăla din proverb.

Unii lingeau și gheață goală pe căldurile de odinioară și păreau chiar foarte fericiți

 Societatea defectă care te face mereu să te simți nefericit subliniindu-ți mereu ce NU ai, ne face, pe unii, să resimțim cu tristețe vara. Până și eu când văd noianul de poze solare de prin concediile altora am un sentiment de ușor deranj. Mnoah, dacă nu era feisbucul nu le vedeam, dar așa…  Pe chestia asta, știți ce am făcut?
Mi-am creat, înainte, de vacanța propriu-zisă concretă care va să vină, un concediu imaginar, plonjând în imagini superbe și tonifiante din alte vremuri și alte veri, când oamenii probabil, contrar statusului sau averii mai știau să se bucure.
Un exercițiu minunat pe care, vi-l propun, provizoriu, fiecăruia, prin intermediul acestui blog, pe care l-am rătăcit, de ceva vreme. Asta, pentru că unora ne plac chestiile hot, ca-n filmul consacrat cu Jack Lemon- ce predestinare și asociere, în același timp- Marilyn Monroe și Toni Curtis. Pe bune, că e de veselit. Doar e vară.
Am ales imagini fashioniste și imagini, să zic laice, asta dacă unii pot considera moda un fel de religie personală.Tot ce înseamnă imaginea consacrată de fashion se bucură de o afectare și de o aranjare în ”scenă”, menite să facă ”asudătorul” obișnuit să viseze și să se creadă la umbra somnului pe nisip un div sau o divă.

Photo by Tadao Cern
Photo by Martin Gilden

Photo by Lou Bernstein

Toate conotațiile și atributele valorizante gen: frumusețe, tinerețe, perfecțiune a trupului, vizibil, mai bine decât oriunde la mare, sunt mecanismele cu care imaginea de modă operează de decenii și chiar secole întregi în crearea haloului menit să îmbete femeiuștile inconsistente. Este ironie, rog, să fie sesizată, pentru că la antipod avem de a face cu altă idee generalizantă și supărătoare, că doar femeile proaste și frumoase agreează produsele de modă.

Stânga: imagine fashion din anii 60- Dreapta: foto de Martin Parr

Stânga: Nina Leen Beach Fashion 1950- Dreapta: foto de Peter Granser

Stânga: foto de Bruce Gilden și dreapta- imagine specifică revistelor de modă din anii 80

Sper să nu fiu înțeleasă greșit. Am creat aceste asocieri de imagini, pentru a sublinia odată, mai mult ideile convenționale pe care ni le aplică mental acest pat al lui Procust, care poate fi moda și businessul de frumusețe când nu există selectorii potriviți. Puțin forțate asocierile antinomice între tânăr/bătrân, gras/slab, fitted sau nu, sunt conștientă de acest lucru, dar este o meditație potrivită în vara cea veselă și trecătoare, care tot vă enervează pe unii  invidioși, așa că zic să ne bucurăm.

 Am ales și imagini cu distracții de odinioară specifice sexului puternic, ca să nu zic tare, dar și sexului slab, ca să nu zic moale.

Boys and Girls

 Imagini contrastante cu plaje geografic îndepărtate: un 2 Mai cum era în vremurile lui bune din anii 80 și o Santa- Monica din anii 20:

 Și pentru că ideea de mare, de plajă, de concediu este sinonimă și cu iubirile de o vară sau de mai multe, am ales și imagini de acest gen:

dar și imagini amuzante care ne trimit în cu totul alte zone de leisure, cu ironia pe care probabil, fotograful nici n-a gândit că îi vom înzestra prin percepție, imaginea:

foto:Arthur Tanner 1939 arhiva Getty Images
foto de John Chillingworth în arhiva Getty Images 1950

Vă urez concediu plăcut și să nu vă ardeți prea tare la soare…:P

surse imagini: http://www.vintag.es/
                        https://www.pinterest.com