Acum am avut ocazia să ajung la acest eveniment lansat anul trecut şi care are ca scop principal legarea oamenilor din business-ul de modă la un loc. Pe scurt e Rftb, pe lung se cheamă Romanian Fashion Trends and Brands. Eu mă bucur mereu, poate, ca o naivă ce sunt, când se adună oameni ca să facă ceva pentru domeniul acesta.
 Mă bucur, pentru că în afară de regretatul Romanian Fashion Week, care a apus în 2010, de atunci încolo, nu s a mai întâmplat nimic semnificativ şi de anvergură.
 Dacă nu se înţelege, încă, la ora asta,  în România, că pe acest domeniu este nevoie de chestiuni de anvergură, care să implice toate colţurile ţării şi toţi profesioniştii, e de rău. Dacă continuă să primeze orgoliile şi invidiile în detrimentul unui posibil viitor pentru ceea ce ar trebui să fie o industrie uşoară românească e iarăşi rău. Cum spuneam şi în intervenţia mea la workshop-urile Rftb, care ţintea subiectul creativităţii şi al tehnicii în designul tinerilor, este esenţial acest tip de colaborare în echipă şi nu doar existenţa micilor ateliere- steluţe care cu greu se adună în comete semnificative.
Au fost strânşi, astfel, laolaltă producători, furnizori, designeri în nume propriu, universităţi de artă reprezentate de secţiile lor de design vestimentar.
De data aceasta, nu voi povesti prea mult, doar voi puncta unde consider necesar acest lucru. Îmi pare rău pentru absenţa presei de la acest eveniment. Presupun  că, dacă cei prezenţi acolo ar fi realizat un performance în stilul ştirilor de la ora 17 cu final dramatic, evenimentul ar fi fost consemnat ca atare, altminteri o manifestare de anvergură, dătătoare de imagine pozitivă ţării nu interesează pe nimeni aşa de tare ca toate telenovelele ieftine şi de prost gust de la TV.

 UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTE- colecţia SELENIT coordonată de dr. Ioana Sanda Avram

 

UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ NAPOCA

UNIVERSITATEA DE VEST TIMIŞOARA

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTE

 DESIGNERI:

ALINA MORAR
Mi a plăcut standul Alinei, ca un tot frumos gândit…nu pustiu, cu câteva haine stinghere zvârlite pe un stander! Imagine, veşminte, accesorii şi idee…bravo!

 CRISTIAN SAMFIRA
Un stand cu haine superbe, foarte frumoase, toate fără excepţie, realizate cu tehnologiile cele mai noi despre care tocmai aveam să vorbesc a doua zi: laser-cut şi 3D print digital. Ca designer, o spun…nu exista una pe care să nu  o fi râvnit. Din păcate nu am făcut poze, fiindcă taman atunci îmi sunase telefonul, iar acasă am constatat că nu am. Postez imaginea realizată de Alina Bondrea, fotograful in charge al evenimentului.

CARMEN EMANUELA POPA
O colecţie foarte frumoasă, reţinută din punct de vedere cromatic cu structurări matlasate pe diferite dimensiuni, amplasate pe forme epurate şi simple. Colecţia a fost prezentată în cadrul Mercedes-Benz Fashion Week Rusia 2014.

MARIA AMELIAN

ZENYA ATELIER
Creaţii frumoase by ANDREEA TINCU, cromatică subtilă, detalii rafinate şi croiuri fără moarte.


TENDINTE RFTB
cu ţinute selecţionate de la : Alina Botea, Carmina Cimpoieru, Diana Flore şi VESTIGE Pret-a-porter prin Teodora Baciu, Alexandra Avram, Constantine Renakossy,  Alina Morar, Magdalena Butnariu, Teodora Vişinescu, Laura Ion, Tamy Ale, Atelier Laura Firefly, Ana Maria Gal şi Andreea Castrase

FALLA COLLECTION
Îi iubesc că sunt clujeni, că au o colecţie foarte frumoasă pentru toamnă iarnă 2013 2014, şi au oameni deschişi cu care comunici uşor şi inteligent. Hainele, deşi de factură business au dobândit o aură tinerească şi sunt din materiale foarte bune. LIKE!

Apoi detalii luate ad-hoc  ca impresii-ţesături colorate de călătorie:

şi o mică pseudo selfie…că am un fix cu maşinile colorate, iar asta era foarte colorată, şi mai scria pe ea şi Cameleon textil care e o firmă de distribuţie ţesături…hmmm, Cameleon textil!!!

Vă salut şi ne vedem la toamnă cât mai mulţi acolo!