Nothing sweet about fashion- Rick Owens S/S 2014

O prezentare deloc banală și deloc, în spiritul a ceea ce ne-au obișnuit săptămânile modei, a oferit publicului, Rick Owens, cu a sa colecție pentru primăvară/ vară 2014.

 Am considerat necesar să mă opresc asupra acestui eveniment, din cauza mai multor puncte de vedere, dintre care primul, este acela, manifest, al unei libertăți cu care înțeleg și eu, la rândul meu, mai modest, să fie prizată moda.
 În antiteză perfectă cu imaginile strălucitoare promovate pe podiumurile de fashion, pe care calcă modelele măsura 0, Rick a ales ca protagonistele prezentării să fie membrele unor trupe de step- dance, cu proporții și înălțimi deloc grațioase. Războinicele sale apar în cadru pe ritmuri deloc dulci, cu mimica supărată înspre scârbită, iar tot ceea ce poți verbaliza din străfundurile educației tale perfect estetizante este că sunt urâte ca naiba. Dincolo de întreaga punere în scenă a show-ului, care scoate prezentarea, firesc, din anonimatul înșiruirilor pe catwalk, partea pozitivă este dată, indiscutabil de transgresarea dusă până la extrem, a categoriilor estetice cu care suntem alimentați cotidian de lumea obișnuită a modei. Rick Owens este liber și foarte altfel în acest sistem construit al modei deopotrivă cu Chalayan, Viktor&Rolf și alții asemenea.  Dacă i s-ar putea imputa ceva, legat de demersul său de design, sigur aceasta nu ar face referire la veșminte. Pentru că după ce trecem de prima impresie dată de mișcările și muzica repetitiv ritualică și privim veșmintele cu atenție, nu putem spune că a mizat pe efectul de scenă pentru a ascunde lipsa creativității.

 
Nu e nimic aici dulce sau fermecător; nici ca forme, nici ca aport de culoare, nici în modul de accesorizare,styling, și nici în ce privește abordarea. Mai mult de jumătate din cititori nu vor vedea, din păcate, unde este originalitatea acestei prezentări. Nu e vorba atât, de banalul ”îmi place sau nu-mi place”,  ci este vorba, în exclusivitate, de ideea din spatele colecției. Nu discutăm aici, dacă colecția se va vinde sau nu, ( deși sunt sigură că se va vinde), discutăm despre ideea de altfel în fashion. Căci ce alt statement mai potrivit zilelor noastre, ai putea realiza într-o colecție de fashion, decât acesta care alătură imaginar, deopotrivă  ideea de rasă albă/rasă neagră,  categoriile de gras/slab, frumos/urât, greoi/grațios, pașnic/ agresiv, feminin/masculin,  care prin intermediul unei muzici ritmate de factură primară,  ne aduce vizual, înapoi unde am fost acum două mii și ceva de ani, punându-ne celor pregătiți să asimilăm asta, serioase semne de întrebare vis-a vis de ce mai înseamnă umanitatea azi.

surse imagini: http://www.style.com/
http://www.dazeddigital.com/

Previous

Rezumat vizual

Next

Wear Romanian Designs

2 Comments

  1. O sa fiu superficiala si o sa spun ca a fost la mijloc o strategie de marketing. Desi colectia e chiar reusita, iar Rick Owens a demonstrat ca vesmintele sale arata la fel de bine si pe niste dansatoare exotice.

  2. Dar de ce să fii superficială? 🙂 mai bine, nu fii…eu îl creditez pe Owens mai mult decât atât…deși nu e exclusă posibilitatea…anyway, cu strategie sau fără, dă de gândit, iar asta nu e puțin lucru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Diva & Divanul 2021 - Maintenance by: REM.10 BRANDING