Ar trebui să fac o prezentare, presupun oficială, a colecției Anei Maria. Din păcate, nu voi putea fi nici foarte oficială- deși voi apela la un moment dat la sumara explicație dată pe pliantele ce urmau a fi înmânate spectatorilor, dacă n-ar fi plouat cu găleata la ora prezentării din Piața Aurarilor – nici,  poate, prea obiectivă,  deoarece o cunosc pe Ana Maria din ultimul ei an de licență la ”celebra”secția design vestimentar a ULBS, acum pe lichidate( ceea ce nu mă miră defel)
 Asta nu are nici un fel de legătură cu ea, să fim bineînțeleși. De generația Anei și de următoarea promoție din 2010 mă leagă amintiri pe care nu am cum să le trec cu vederea- unele plăcute, altele mai puțin, ca în amestecul ăsta bizar care e viața. Mergând către Sibiu, cum am navetat săptămânal vreme de doi ani, am încercat să refac,  mental,  tipul de energie care m-a putut anima într-o așa de mare măsură,  încât distanța aceasta ajunsese să fie un mic impediment în entuziasmul meu didactic. Acum mi-a fost dat să realizez că făcusem un efort mare pe care atunci nu l percepeam așa. Și dețin și explicația necesară. Copiii ăștia erau avizi de informație, absorbeau tot ca un burete uscat. Pe Ani mi-o voi aminti mereu, cu ochii ei curioși ce mă urmăreau la clasă, așa de entuziasmată că săptămâna următoare m-a bombardat cu o sumedenie de schițe.

 Era ultimul semestru al anului III, înainte de licență.
 Printr-o  coincidență, întoarsă acum de la prezentarea colecției ei Dis-Connection în cadrul Feeric Fashion Days din Sibiu, nimeresc direct la Gala UAD 2013.  Ea a terminat masterul anul trecut aici, la Cluj, în cadrul UAD și ceea ce am văzut atunci la Grand Hotel Italia a fost doar sâmburele de la care s-a dezvoltat colecția de față.
Ani are un talent special, care sper să se valideze în timp, dar nu la modul absolutist/spectaculos pe care înțeleg tinerii designeri în formare că trebuie să l adopte. Apa caldă s-a inventat și reinventat demult, noi mai putem să dozăm doar curgerea ei ca să nu ne frigem.
Ani are un ochi pentru detalii cromatice aparte, am văzut asta acum, nu ieri, trecând în revistă pozele făcute…colecția vorbește în concept despre înstrăinarea omului față de natură și natura n-a fost defel darnică ieri cu prezentarea desfășurată pe o ploaie torențială ce s-a pornit cu exact 10 minute înainte.

Pe lângă zidurile caselor vechi, luminate de reflectoare și de blitzuri, aureolată de stropii de ploaie, colecția, paradoxal,  nu a fost deloc mărturia înstrăinării față de natură și ambient după cum vă vor spune, de altfel și pozele. S-a brodit până la urmă, dar dincolo de asta nu mi se pare deloc firesc ca în cadrul unui eveniment anunțat cu mare tam-tam să nu existe un plan B al organizatorilor,  gândit pentru astfel de situații. Manechinele, unele profesioniste, altele mai puțin, s-au descurcat cu stoicism dar hainele au avut de suferit

foto: SEBASTIAN MARCOVICI

Colecția a plăcut și se pare că va fi prezentată din nou în ultima zi a evenimentului, ceea ce mă bucură. Noi, cei apropiați-gașca- speram ca printr-un miracol atent la rugile noastre să se oprească ploaia…dar n-a fost să fie. Sper să aveți ocazia să revedeți piesele la lumina zilei, de aproape pentru ca finețea și rafinamentul detaliilor nu pot fi percepute decât așa.

Colectia DIS- CONNECTION sfidează ideea de sezon datorită contrastului dintre materiale : stofe de lână și voaluri. În cadrul colecției se îmbină elemente preluate din natură, ce imită falii și crevase ale pământului, cu arta cinetică prin sugestia dată de  ledurile integrate în vestimentație și layerele din voaluri ușoare, ce fac veșmintele să devină multifuncționale și în continuă mișcare,  promovând astfel un nou tip de siluetă.
Colecția vorbește despre înstrăinarea omului față de natură în favoarea tehnologiei și artificialului.(citat de pe pliantul de prezentare)

Imaginile pe care le veți vedea aici, cu excepția celei de mai sus,  unde am numit fotograful,  îmi aparțin și nu am pretenția că ar fi grozave dar funcționează ca un document valabil din backstage. Motivul pentru care le postez,  dincolo de partea anecdotică, de departe mult mai interesantă, zic eu, îl constituie apariția accesoriilor realizate de Cosmin Mitu în spiritul colecției Dis Connection și pe care le- am găsit foarte frumoase,deopotrivă. Colecția poate fi văzută în imagini profesioniste pe pagina de Facebook
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.577751672276212.1073741835.149461625105221&type=1

Propoziție simplă ca la clasa I: Ani are culoare. Ceea ce mă bucură. Enjoy!