Surprinzator, cineva sau ceva ma scoate din toropeala…licentele celor de la design vestimentar din dragul meu Sibiu ( ca mi-e drag…pacat ca e locuit de unii). Inca o data specific, desi sunt convinsa ca nu  e nevoie la popularitatea de care se bucura postarile de anul trecut vis- a- vis de licente, ca aceasta specializare, design vestimentar se obtine dupa truda multa a trei ani de zile in cadrul Catedrei de Conservare si Restaurare din cadrul Facultatii de Istorie si Patrimoniu ”Nicolae Lupu”. Indiferent cum s-a ajuns aici si pe ce cai s-a dezvoltat o sectie cu specific, mai degraba artistic, in cadrul unei facultati cu profil stiintific nu face obiectul acestei postari.
Explicatie necesara si binevenita: subsemnata ( absolventa de design vestimentar, promotia 1995 U.A.D Cluj Napoca, actualmente doctorand in aceeasi disciplina si institutie )  am predat vreme de doi ani de zile in cadrul acestei sectii,  in calitate de cadru didactic asociat, ore de stricta specialitate studentilor din anul de licenta ( in traducere libera si ne- academica specifica mie, am scos castanele din foc pe ultima suta de metri inainte de licente in sem.II al anului 2009 si m-am ocupat vreme de un an in 2010 de anul III pe atunci aflat la licenta. Asta ca sa stim cum stam. Nu stiu ce s-a mai intamplat de cand am plecat decat din zvonuri. Am fost solicitata cu o luna inainte de licentele de anul acesta( se poate proba cu textul) de o studenta sa o consiliez pe facebook pentru ca erau…OUT! Am refuzat-o,  nu pentru ca nu mi-ar fi pasat de ce se intampla acolo,  ci pentru ca altii sunt platiti si nu -si fac treaba. De fapt, si-o fac…cum stiu ei mai bine, nefiind SPECIALIZATI pe acest domeniu…n-au nici cea mai vaga idee cum si de la ce se porneste o colectie si nu cunosc diferenta elementara intre haute couture si pret-a porter. Onorata sefa de catedra este chimist la baza, din cate am inteles ulterior si d-nul decan, istoric de profesie. Cadrele lor didactice la specialitate sunt lectori sau asistenti universitari doctori dar NU in acest domeniu specific ci detin diplome in arte plastice ceea ce pare ca AICI sa nu fie suficient dupa cum se va vedea din postarea de mai jos
.

Asa incat, dupa cum s-a vazut mai sus, in aceasta sectie, ei sunt pregatiti sa produca modele pentru toate sezoanele si acopera in totalitate,  atat segmentul pretentios de haute couture cat si cel de pret-a-porter…nu pot decat sa ma culc linistita, pe o ureche,  ca in aceasta facultate se face haute couture si cred ca si Bote doarme la fel de linistit, ca n-a ramas el, unicul in Romania responsabil cu divizia de haute couture. Aici am auzit pentru prima oara in viata, in cadrul unei sedinta-gluma de pre-licente,  despre cum ia nastere incaltamintea haute-couture si aici am ramas in semestrul II al anului 2010 fara orele din semestrul I (nefiind legal sa modifici statul de functii in decursul anului), din greseala cum mi s-a spus de catre onorata mea fosta sefa de catedra. Aici, unde se acopera toate sezoanele si se face haute couture mi s-a spus ca ”gura bate curul” tot de catre distinsa doamna cand am indraznit sa protestez fata de componenta comisiei de licente intr-o specializare inca neacreditata  si sa semnalez abuzurile care se petrec, amenintandu-i ca voi chema presa la licente. Tot aici, in aceasta institutie de invatamant bugetara in care se face haute-couture ca la Paris mi s-a falsificat semnatura in catalog, pentru ca d-na asist univ dr.ex- colega mea Daniela Badila imi explica tandru si dragalas in catedra ca toti merita nota 10 si eu nu am fost de acord.  Niciodata nu am mai semnat sau zarit acel catalog,  la care eram eu, examinatorul. Dar se face haute couture…fiti linistiti! Acestea sunt doar cateva din intamplarile si peripetiile mele acolo de care am uitat cu desavarsire pana la aceasta stire minuscula si nesemnificativa in ordinea imuabila a Universului.
Moira, sau Karma sau destinul sau Providenta, hazardul sau oricare alte forte universale 😉 au vrut ca eu sa ajung acolo in acel timp…studentii de care am ramas legata si cu care sper sa mai dezvolt in continuare proiecte stiu de ce am nimerit acolo si stiu probabil si pentru ce au depus un memoriu ca sa ma ceara inapoi” against all odds”. Acolo e durerea mea cea mai mare…studentii VOR sa faca scoala, depinde de ce li se ofera…cei care au terminat sau termina anul acesta acolo nu au nici cea mai vaga idee cu ce se confrunta si acest fapt este de natura sa ma nemultumeasca si sa ma revolte.
In rest pana ”haute-couture-ul” de Sibiu devine brand ca si salamul de Sibiu cred ca trebuie sa mai curga multa apa pe Cibin.

P.S Pentru cei cu adevarat curiosi le stau la dispozitie cu toate mailurile trimise si primite in perioada februarie-martie 2010, schimburi minunate de replici intre mine si onorata mea sefa de catedra. Totul se poate proba.
http://calina-divasidivanul.blogspot.com/2010/06/licente-design-vestimentar-la-sibiu.html
http://calina-divasidivanul.blogspot.com/2010/07/licente-design-vestimentar-la-sibiu-2.html
http://calina-divasidivanul.blogspot.com/2010/07/licente-design-vestimentar-sibiu-3.html